Turning off Lightroom’s GPU preferences even when crashing on startup.

Lightroom Issues Tips

By default Lightroom will have the GPU on, unless it encounters an error with the GPU. The GPU really needs to be good, or Lightroom will actually be slower to use. Sometimes you can have crashes on startup, even with the 6.01 update so here’s a way to turn off the GPU without opening Lightroom.

Restart your machine. This is essential (especially on Mac), so that the preferences are not stored in memory when we edit them-or they will just be overwritten. When I was working on this, I hadn’t, and everytime Lightroom reopened it would revert the settings back to before I’d saved.

Find the Lightroom preferences file. On Mac, hold down Option and then select Library (hidden without the Option key) from the Go menu. Open the Preferences folder and search for com.adobe.Lightroom6.plist. On PC go to C:\Users\[user name]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\Lightroom 6 Preferences.agprefs where [user name] is your login name.

Update: For Lightroom Classic CC 7, this is now com.adobe.LightroomClassicCC7.plist on Mac. On PC it’s probably something similar to Lightroom Classic CC 7.agprefs (Thanks to @tetsu on Twitter for confirming).

Open the file in a text editor. Don’t use Word, etc, use Text Edit or Notepad.

Search for

useAutoBahn

Now on the line below this, change true to false and save.

It should now look like this:

<key>useAutoBahn</key>
<false/>

Don’t copy and paste that, do the edit.

Now start Lightroom. The GPU will be off. Hopefully if the GPU is your crash issue, this should let you start Lightroom.

Note: I did read similar suggestion on the Adobe forums last week, but I couldn’t find it in search, so I manually went through the preferences file to find the right preference for the GPU. During testing I noticed the rewriting on Lightroom startup and remembered that the preferences are now stored in memory once read, hence testing with a restart.

27 thoughts on “Turning off Lightroom’s GPU preferences even when crashing on startup.

  1. Sean,

    You are awesome and fricken brilliant!

    Changing the “AutoBahn” setting from true to false worked!

    I have been struggling with this issue for several years now and it has wasted so much of my time. Today alone, your fix gave me back an hour that would have been spent doing hard reboots on my machine and hoping for the best for the rest of the day. This has also saved me countless hours in the future. With the project that I am currently working on, I have 6k more images to run through Lightroom. I was dreading all of the reboots that would take place.

    Yes, I am a stubborn Windows 7 diehard and resenter of Adobe for attempting to force me to upgrade to a crappy OS in order to obtain future releases of Lr. Lr CC version 7 works just great for me now, again thanks to you.

    Sean,
    Thank you, Thank you, Thank You!
    Vic

Leave a Reply to Erwin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *